Type Recruiters

De arbeidsbemiddelingsbureau’s tieren welig in Nederland. Het zijn er inmiddels ongeveer 36.000, maar vooral de grote diversiteit binnen deze marktgroep is interessant om eens nader te bekijken. Van ZZP’er tot multinational, van jong tot oud, van laagopgeleid tot hoogopgeleid; deze branche vormt bijna een maatschappij op zichzelf. Dé recruiter bestaat dan ook niet. Toch kun je naar mijn mening enkele typen recruiters onderscheiden. Dit soort onderverdelingen in groepen zijn per definitie arbitrair en verder ook vrij zinloos, maar toch leuk om eens te doen.

  • De ouwe rot  : Zit al nagenoeg zijn hele leven in de arbeidsbemiddeling en heeft het vak grotendeels zichzelf aangeleerd. Zij doen veel op gevoel en dat gevoel laat hen ook niet vaak in de steek. Ze zijn wel duidelijk van de oude stempel en dat komt terug in hun manier van werken. Vaak werken ze alleen of met een partner in een kleine organisatie.
  • De volumeknallers  : Werken vaak voor de grote kantoren en hier is het de kunst om zoveel mogelijk mensen binnen zo kort mogelijke tijd weg te zetten. Natuurlijk is dat de wens van veel recruiters, maar hier is het verschil dat het vaak ook om grote leveringscontracten met opdrachtgevers gaat. Ze móeten leveren en dat gaat dus ook gepaard met het maken van lange dagen.
  • De vreemde eend  : Is per toeval de recruitment ingerold, bijvoorbeeld door de switch te maken van specialist binnen een branche naar recruiter voor diezelfde branche. Dit is een vrij grote en atypische groep, maar ze hebben in ieder geval gemeen dat ze geen achtergrond binnen de recruitment hebben. Het succesratio zal binnen deze groep sterk wisselend zijn, maar de volhouders worden vaak de ouwe rot.
  • De headhunter  :  Is er voor het specialistische werk. Voor de executive functies en/of moeilijk vervulbare vacatures. Een headhunter kenmerkt zich door een proactieve werkwijze en klopt het meest van alle typen recruiters op een dichte deur. Headhunters floreren het meest in een krappe arbeidsmarkt en werken als zelfstandige of in een kleine organisatie.

De recruitment branche kent weinig toetredingsbarrières, waardoor het voor bijna iedereen toegankelijk is. Dat zorgt voor een markt met een grote diversiteit aan kwaliteit, maar maakt het tegelijkertijd enorm concurrerend. Die harde concurrentie filtert vanzelf de slechte kwaliteit eruit. Liberalen zouden het daarmee een toonbeeld noemen van een vrije markt.